Informatie voor het behalen van je rijbewijs

Proefles

Voor je gaat beginnen met een praktijkopleiding adviseren we altijd om eerst een proefles te nemen. Je kunt eerst kennis maken met je instructeur en bepalen of zijn manier van lesgeven je bevalt.

Tijdens de proefles kijken we naar wat je eventueel al weet en kunt en hoe snel je de lesstof oppikt.
Tegen het einde van de les bespreekt de instructeur zijn bevindingen met je en geeft hij een advies over het aantal lessen dat je waarschijnlijk nodig zult hebben om het praktijkexamen met goed gevolg af te kunnen leggen. Het advies van de instructeur is afhankelijk van jouw kennis, vaardigheden en leervermogen. Je beslist uiteraard zelf hoeveel lessen je uiteindelijk wilt volgen.

Wat krijg je bij een proefles:

  • 1 uur autorijles en kennismaking.
  • je wordt thuis opgehaald en teruggebracht.
  • enthousiaste en motiverende instructeur.

De kosten van een proefles bedragen € 30,-, deze kosten worden bij afname van een rijlespakket in mindering gebracht op de pakketprijs.

Heb je interesse in een proefles of wil je informatie laat dan hier je gegevens achter of bel naar: 06-14908703 .  Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

Theorie-examen

Voordat je je praktijkexamen kunt doen moet je eerst je theorie-examen halen. Dit examen vindt plaats bij het CBR, zorg dat je ongeveer een kwartier van te voren aanwezig bent.

Het examen duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit 25 vragen over gevarenherkenning, hiervan moet je minimaal 13 vragen goed hebben.

Naast de vragen over gevarenherkenning krijg je 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Van deze 40 vragen moet je minimaal 35 vragen goed hebben.

Let op!
Vergeet niet je legitimatie en je reserveringsnummer mee te nemen.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten. Na een korte kennismaking met de examinator doe je op het parkeerterrein de ogentest. Hierbij moet je het kenteken van een stilstaande auto op 25 meter afstand kunnen lezen. Vervolgens zal de examinator een aantal korte vragen stellen. Deze vragen kunnen over de auto, het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard gaan. Hierna ga je samen met de examinator rijden, hierbij test de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden.

Direct na afloop hoor je of je geslaagd bent.

Let op!

Voorafgaand aan het praktijkexamen moet je een gezondheidsverklaring invullen. Het CBR beoordeelt hiermee of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Klik hier voor meer informatie over de gezondheidsverklaring.

Vergeet niet je legitimatiebewijs, uitnodiging voor het praktijkexamen en een ingevuld zelfreflectie-formulier mee te nemen.

Zelfreflectie formulier

Onderdeel van het auto-rijexamen is de zelfreflectie. Dat moet je ingevuld meenemen naar het praktijkexamen, nader onderzoek rijvaardigheid of tussentijdse toets.  Het zelfreflectie-formulier kun je hier downloaden.

2toDrive

Dankzij 2toDrive kun jij nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. Vanaf je 17e mag je het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot je 18e mag je rijden onder begeleiding van een coach.

Ben je geslaagd en 17 jaar oud? Dan moet je samen met een begeleider rijden. Kijk voor meer informatie hierover op de website van 2todrive.nl

Instructiekaarten

De instructeur maakt gebruik van een overzichtelijke instructiekaart, hierdoor krijg je direct inzicht in wat je hebt geleerd en op welk niveau je zit. Op deze manier weten jij en je instructeur precies hoe ver je gevorderd bent en welke onderdelen extra aandacht nodig hebben. Zo wordt je stap voor stap voorbereid op het praktijkexamen!

Rijschool machtigen

Als je praktijkexamen wilt doen moet je rijschool dit voor je aanvragen, hiervoor moet je rijschool wel gemachtigd zijn. Om een rijschool te kunnen machtigen heb je een DigiD nodig, heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan gratis aan via digid.nl. Onthoudt je inloggegevens goed!

Nadat je je DigiD hebt aangemaakt ga je naar mijn.cbr.nl. Hier kies je voor ‘Inloggen met DigiD’. Tijdens het machtigen van de rijschool wordt je om het rijschoolnummer gevraagd, dit is 3458Z2. Na het machtigen ontvangen zowel jij als je instructeur een bevestiging per e-mail.

Gezondheidsverklaring

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heb je bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking, of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op. Kijk voor meer informatie eens op Mag ik rijden als….

Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring).

Het CBR beoordeelt of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid.

Gezondheidsverklaring en het vervolg

In deze brochure lees je wat je kunt verwachten na het indienen van een Gezondheidsverklaring.

Download: Gezondheidsverklaring en het vervolg

Op basis van jouw Gezondheidsverklaring (in te vullen op mijn.cbr.nl) beoordeelt het CBR of je ‘rijgeschikt’ bent. Je ontvangt hierover binnen vier weken bericht van het CBR. Meestal ontvang je meteen een besluit over jouw rijgeschiktheid, maar in sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig door een medisch specialist. Ook is het mogelijk dat je een extra rijtest moet afleggen.

Je koopt een Gezondheidsverklaring op Mijn CBR. Via het keuzemenu lees je welke Gezondheidsverklaring op jou van toepassing is en welke stappen daarbij horen.