Gezondheidsverklaring

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heb je bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking, of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op. Kijk voor meer informatie eens op Mag ik rijden als….

Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring).

Het CBR beoordeelt of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid.

Gezondheidsverklaring en het vervolg

In deze brochure lees je wat je kunt verwachten na het indienen van een Gezondheidsverklaring.

Download: Gezondheidsverklaring en het vervolg

Op basis van jouw Gezondheidsverklaring (in te vullen op mijn.cbr.nl) beoordeelt het CBR of je ‘rijgeschikt’ bent. Je ontvangt hierover binnen vier weken bericht van het CBR. Meestal ontvang je meteen een besluit over jouw rijgeschiktheid, maar in sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig door een medisch specialist. Ook is het mogelijk dat je een extra rijtest moet afleggen.

Je koopt een Gezondheidsverklaring op Mijn CBR. Via het keuzemenu lees je welke Gezondheidsverklaring op jou van toepassing is en welke stappen daarbij horen.